ALAPVETŐ EMBERI ÉRTÉKEK

Beszélgetések a kertben - 1. rész: A Szeretet Tere

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Kátai Piroska: Vendégeim: Dörnyei Katalin és férje Laci

Ez a beszélgetés egy 4 részes sorozat első epizódja tanítóinkról, az inspirációról, a képalkotásról, az alapvető emberi értékekről és oktatásáról, a mostani helyzetről, a lelki béke megteremtésének fontosságáról...


ALAPVETŐ EMBERI ÉRTÉKEK

Beszélgetések a kertben - 2. rész: Párkapcsolat, család

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Kátai Piroska: A Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival felvett videós beszélgetős sorozat második része mindenkit érint, mert a párkapcsolatról, a családról beszélünk az őseink, a vedrusszok, a védák tanításainak felidézésével. Egy rövid részletet begépeltem kedvcsinálónak…

“Kati: Az Anasztázia könyvekben, talán sokaknak visszatetsző lehet, a házassági szertartásban istennőnek nevezi a férj a feleségét… Ez, az ősi kultúrákban, a védákban is és mindenhol, ugyanígy van. Isten gyermekei vagyunk, és mindkettőnkben az istenit kell látni. Tehát a jót. Ha egy kapcsolatban a hibáit látjuk a másiknak, csak a hibáit, akkor az a kapcsolat tönkre fog menni. Ha az istenit, a jót látjuk benne, akkor azt erősítjük. De ez így van a gyermeknevelésben és mindenféle emberi kapcsolatban. Ugyanígy. Tehát nem kényszeríteni kell a pároknak egymást a változásra, hanem erősíteni kell a másikat a jóban. Ez a nagyon fontos dolog. A gyerekeknél is így van. Nem a hibáit kell neki mondani, bár amikor az ember dühös, akkor előfordul az ilyesmi, de tényleg csak az vezet eredményre, hogyha a jó erősítjük a másikban. Ezt meg lehet figyelni: ha én szeretettel viselkedem bárki iránt, akkor az úgy fog reagálni…

Laci: A mai párkapcsolatoknak szerintem még az a hátulütője, hogy mindenki úgy gondolja, hogy a másiknak kell olyanná válnia számára, amilyen neki jó, az ideális. Elképzel egy jó mintát, lát valami jó kis tévéfilmet, vagy hall, vagy lát egy másik párkapcsolatot, ahol igazából csak a külsőségeket látja, nem tudja igazából mi van, s ezt próbálja átrakni, átvetíteni az ő családjára vagy az ő életére. Úgy gondolja, hogy azért nem működik az ő párkapcsolata, mert az ő párja nem úgy viselkedik, vagy nem úgy reagál, vagy nem adja meg neki azokat a dolgokat, amire szüksége van. Tehát alapból úgy indul ki, hogy őneki, amire szüksége van, az a másiknak kötelessége, hogy azt megadja. Nem abból indul ki, ami az alapvető emberi értékek gyakorlása során az emberben kifejlődik, hogy először magamat kell rendbe rakni. Először fel kell ismerni, hogy nekem milyen rossz hozott mintáim vannak, le kell tisztulnom, mert ha ezek a minták működnek bennem, akkor azokat a régi mintákat, amiket otthonról hoztam, vagy baráti, családi kapcsolatokban láttam, azokat próbálom majd utána ráerőltetni a saját kapcsolatomra… meg vagyok győződve róla, hogy az az igazság, és az a tuti. Amikor az ember elkezd dolgozni magán, akkor arra jön rá, hogy húha, ez igazából azért nem jó, mert én nem is ilyen vagyok, és nem is ez kéne, és mikor lenyugszom, és észreveszem ezt, megjelenik bennem a belső béke, a harmónia, akkor azt veszem észre, hogy ez a környezetemre is hat, a környezetemben lévőket is megérinti. Most két dolog lehet a másiknál: vagy ő is elkezd változni, de nem úgy, hogy én elmondom neki, hogy változzál, hanem ő kérdezi meg, hogy mi ez változás nálad, addig nem is lehet egyáltalán erőltetni… vagy elhagy. Keres egy másikat, mert nem tudja elviselni ezt, neki ez nem az élete… De mindenféleképpen először magunkon kell dolgozni, nem megy máshogy… Ezt fel kell ismerni.”


ALAPVETŐ EMBERI ÉRTÉKEK

Beszélgetések a kertben - 3. rész: A KÖZÖSSÉG

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Kátai Piroska: Közösségbe születünk, közösségben élünk, a közösség egészsége mindannyiunkra kihat még akkor is, ha nem élünk szoros kapcsolatban másokkal. Vendégeimmel az új közösségek kialakulásáról, a közösség formáló hatásáról beszélgetünk.

Vendégeim: Dörnyei Katalin és Lakatos László az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány létrehozói.Beszélgetések a kertben - 4. rész: SPIRITUALITÁS

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Kátai Piroska: vendégemmel, Dörnyei Katalinnal, végre "belecsapunk a spirituális lecsóba"... Kati elmondja saját történetét a szellemvilággal kapcsolatos megtapasztalásairól... Arról, hogy húsz éves kora óta miket érzékel a saját életében, amelyek nehezen illeszthetők bele a hétköznapi, anyagi, kézzelfogható valóságunkba... A szellemvilágból érkező üzeneteket, melyek lehetnek segítő de lehetnek ártó hatásúak is, mindenki képes érzékelni, és valamilyen szinten, mindenki életében jelen vannak, attól függően, hogy mennyire figyel fel rá, mekkora jelentőséget tulajdonít neki, mennyire éli a "benti" világot is, nem csak a "kintit".

A jelenlegi zűrzavaros információtengerben egyre nehezebb eligazodnunk, s talán most van itt az ideje annak, hogy befelé forduljunk, és elkezdjünk hinni magunknak, magunkban, saját belsőnkből nyerjünk energiát, feltöltődést, megtaláljuk saját lelki békénket.

Katival az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány rendezvényein találkozhatnak az érdeklődők.


Beszélgetések Istenről

Vajon mi az Isten? ...

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

A videót azoknak ajánlom figyelmébe akik az Istent keresik.

A beszélgetés fő témája egy megélés Katalin által, aki egy időre beléphetett az Isteni tudatosságba. Szaknyelven ez az egyhegyűség állapota. Ebben az állapotban tudatoddal felfoghatod, mi az Isten. Belőle, benne, általa... A Biblia szavával élve: minden ami lett az igéből (időből) lett, tehát minden = Védák szerint :lélek, fény, anyag, Isten szülötte, tehát ő maga.

Ezért köszöntjük egymást a magyarban e kifejezéssel: Adj Isten - Fogadj Isten. Vagy koccintásnál : Adj Isten fogadj Isten. Mert ez a régi szólás még emlékeztet bennünket, hogy Istenek vagyunk. Isten részei, egy xy aspektusból nézve.
Jó szórakozást.


Megosztás a Facebook-on


Beszélgetések az értékekről

Az Alapítványunk bemutatása

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Sok emberrel kerülök kapcsolatba azáltal hogy önismereti csoport foglalkozásokat tartok, van olyan csoport ahova évek óta járok rendszeresen. Azt tapasztalom, hogy aki komolyan veszi a lelkigyakorlatok végzését, és ezáltal spirituális megtapasztalásokban részesül, akkor annak a személynek lesznek kérdései amik majd továbbviszik őt a spirituális fejlődésben. Ha nincs kérdésed, az azt jelenti, hogy nem elmélkedtél, nem gyakoroltál, tehát megrekedtél a fejlődésedben. Az Emberi Értékekről szóló kérdés – felelek módszer a „hogyanok művészetét” jelenti, amiben a kérdés ugyanolyan kulcs fontosságú mint a válasz, mert csakis együtt alkotnak egészet, vagyis tudást. Csak az tud jó kérdést feltenni aki komplentált, vagyis elmélkedett az adott témán, és persze csak az tudja majd megválaszolni a kérdést aki ugyanezt tette. Így segítjük egymást a megértésben.”


Megosztás a Facebook-on


Beszélgetések az értékekről

A Dalai Láma emberi értékekről szóló fim részlet


Videó a képre kattintva tekinthető meg!

E filmrészletben Őszentsége, a Nobel-békedíjas XIV. Dalai Láma arról beszél 2010. szeptember 20-án az Országház Felsőházi üléstermében, hogy mi az Ő három fő elkötelezettsége.

Az első számú elkötelezettsége: Az Alapvető Emberi Értékek képviselete, és előlendítése.

A második számú elkötelezettsége: A vallások közötti harmónia és a világbéke előlendítése.

A harmadik számú elkötelezettsége: A tibeti nép képviselete.

Az előadáson részt vett az Alapítványunk két tagja is. Az előadást követően a Dalai Láma kérdésünkre ezt az útmutatást adta:

„Rengeteg kutatómunkára van még szükség ezen a területen. Arról általános egyetértés kezd kialakulni a világban, hogy a jelenlegi modern oktatási rendszer nem kielégítő, nem tud arról gondoskodni, hogy a gyerekek, az emberek megszerethessék a belső énjüket. Az oktatási szakemberek és a tudósok is elismerik már, hogy a mai oktatási rendszerek alapvetően a materiális javakra helyezik a hangsúlyt, ezért rendkívül fontos lenne, hogy nagyobb szerepet kapjon a belső békére való oktatás, ami az egészség megőrzése szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

Ezt a belső békét nem lehet megvásárolni, nem lehet gépekkel vagy eszközökkel előállítani. Ennek a békének az eléréséhez nem elsősorban vallásos hitre, hanem sokkal inkább a nevelésre kell támaszkodni. Azt azonban, hogy milyen oktatási-nevelési rendszerre van szükség egy országban, mindig kutatásokkal kell kideríteni. Próbára kell tenni többféle módszert, és kísérletezni kell. Úgy kell kutatómunkát folytatni, hogy először két-három iskolába kell bevezetni bizonyos eljárásokat, majd ha azok 5-10 év múlva valódi eredményt hoznak, akkor szabad még több iskolába alkalmazni azokat. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindennek az alapját a gyakorlati kipróbálás kell, hogy jelentse.”

A tibeti vezető magyarországi látogatása során más tanításokat is adott, amelyekben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a harag, a gyűlölet és a félelem olyan emberi érzelmek, amelyek fizikailag felemésztik az embert és betegségeket okozhatnak. A belső béke pedig nem csak a buddhizmus, hanem az istenhit erejével, más vallások útján is elérhető. Ha az embereknek megvan a belső békéjük, azzal a világbékét is meg lehet teremteni.

Megosztás a Facebook-on


Beszélgetés az értékekről

Engedd a változást - Kettős valóság

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik eljutottak életük azon pontjához, hogy feltegyék a kérdést önmaguknak: „Ki vagyok én?” Ez az egy kérdés határozza meg lényünket. Ez hajt bennünket nap, mint nap a fejlődés és tapasztalás útján. Ez a kérdés fogalmazódik meg bennünk, amikor levegőt veszünk, vagy testünk csodálatos és összehangolt munkáját figyeljük. De ez foglalkoztat bennünket akkor is, amikor észrevesszük, hogy az anyag határain túl létezik valami más is, ami fizikai érzékeinkkel nem tapasztalható, de létezésével kapcsolatban egyre több felismerésünk születik. Számtalan jel érkezik számunkra a hétköznapok rohanásában, amely arra késztet bennünket, hogy megálljunk egy pillanatra és ráeszméljünk létezésünk eredetére, jövőjére és okára. A könyv megírása évek óta tart, hiszen saját fejlődésem is megállíthatatlanul halad a maga útján. Így az új felismerések mindig új gondolatokat szültek, melyek újabb adalékokat jelentettek az íráshoz. Úgy érzem, most jött el az a pillanat, amikor mindezt az Olvasó elé kell tárnom. Itt az idő, hogy ebben a kaotikusnak tűnő, ideges világban, ahol napjaink teljesítmény-orientáltak, ahol nincs idő az emberi kapcsolatok ápolására, a szeretet átélésére, csak a félelmeink és szorongásaink hálójában vergődünk, megálljunk. Ez a könyv adjon egy biztos pontot, ahol a megoldódás, feloldódás, letisztulás folyamata elkezdődhet. Őszintén remélem, hogy azok a felismerések, amelyek számomra is útmutatást adtak, és logikus megértést szültek, az Olvasó számára is térképként szolgálnak majd, hogy megértse élete egyéni küldetését és az emberiség közös feladatát.

Megosztás a Facebook-on


Adományozás Balsán

Barbi az egyik adományozottnál Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány Soproni Szervezete Márkus Barbara főszervező közreműködésével 2019.-ben immár 4. alkalommal gyűjtött és juttatott el Sopron környékéről Balsára adományokat, melyről ezt a kisfilmet készítette.

Keresés a honlapon
ADÓ 1 % FEAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE
2016.01.13.

Köszönjük, ha gondol ránk!
Beszélgetések a kertben -videók
2020.09.15.

Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
Újra előadásokat tartok
2016.08.16.

2016. szeptembertől ismét különböző helyszíneken, több városban is tartok előadásokat. Érdeklődni, jelentkezni a szervezőknél a megadott elérhetőségeken lehet. Minden érdeklődőt szeretettel várok: Dörnyei Katalin.
Ingyenes oktatás
2010.09.15.

Ingyenes oktatásra jelentkezés
Riportok
2010.09.22.

A Dalai Láma tanácsokat adott az Alapítványnak
Köszönet a felajánlásért
2011.06.29.

Az Alapítvány egy házaspártól az alábbi felajánlást kapta: A magát megnevezni nem kívánó házaspár felajánlotta, hogy Alapítványunk minden nyáron a Siófokon levő családi házukat a hozzá tartozó nagy területtel együtt ingyenesen használhatja , mint oktatási- és szabadidő központot.

Az Alapítvány tagjai nevében szívből köszönjük a támogatást nekik!

Lakatosné Dörnyei Katalin
alapító
Egy nap Böjte Csaba atyával
2011.11.10.

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány néhány tagja 2011. október 26.-án Erdélyben, Csíksomlyón találkozott Böjte Csaba atyával, aki ferences rendi szerzetes.
Adományosztó, bemutatkozó rendezményünk
2011.12.10.

2011.november 16-17.-én az Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány 9 fővel látogatott el a NEFMI Zalaegerszegi Gyermekotthonába.
Látogatás az állatvédőknél
2012.01.03.

2011. december 18-án látogatást tettünk a Siófoki Állatvédő Alapítványnál.
Karácsony az anyaotthonban
2012.01.11.

A nágocsi anyaotthon karácsonyfája alá kerültek az adományok
Megalakult az AEÉ Klub!
2012.01.11.

2012. január 05.-én megalakult az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány Fonyódi Klubja, minden hónap első és harmadik csütörtökén 17.00 órától 20.00 óráig tartunk klub foglalkozásta Fonyódi Művelődési Házban. A Klub céljai a következők: Az alapvető emberi értékek jegyében: nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, sport tevékenység, táborok szervezése gyermekeknek Az Alapítvány képzései minden esetben ingyenesek! Az Alapítvány, és annak Klub tagjai önkéntes segítő munkát végeznek pld. gyermekotthonokban, adományokat gyűjtenek, és azokat kiosztják a rászorulóknak.
Étel- és ruhaosztás Sopronban
2012.04.28.

A vasárnapi (április 22.) étel-és ruhaosztásról... Szeretnénk minden kedves Önzetlen Ismerősnek és Ismeretlennek, Barátnak, Testvéreknek köszönetet mondani a sok felajánlásért, és azért hogy ilyen szervezetten és gördülékenyen működött a program. Több száz ember volt és mindenkinek jutott meleg étel, tartós élelmiszer, tisztálkodási eszközök és minőségi ruha. A gyermekeknek játékok és sütemény. Ezúton szeretném tudatni, hogy ha a továbbiakban adományt szeretnétek adni, vagy anyagiakkal hozzájárulni a munkánkhoz, ezt hivatalosan is megtehetitek alapítványunkon keresztül: Alapvető Emberi Értékek Közhasznú Alapítvány. a részletekkel kapcsolatban az érdeklődőknek szívesen adunk további információkat. Hála és szeretet minden Önzetlen Szívnek és minden Önzetlen Léleknek!
Joshi Bharatnál jártunk
2012.05.21.

A felesége révén fonyódi kötődésű Joshi Bharat, indiai származású sorselemző és műsorvezető fogadta alapítványunk alapítóját, kíséretét, és válaszolt néhány kérdésünkre is.
Környezetvédelmi konferencia Siófokon
2012.05.25.

Alapítványunk tagjai május végén részt vettek egy környezetvédelmi kérdéseket is eszegető konferenciasorozat első rendezvényén
Adományok
2012.10.02.

Az AEÉ Közhasznú Alapítvány újra adományokat adhatott.
I. KAMASZ BOX Pályázat
2012.11.06.

Fotó – és Video klip pályázat LÉGY KREATÍV!
Nagylelkű felajánlások
2012.11.07.

Szeretettel várjuk nagylelkű felajánlásaikat és adományaikat.
Mikortól kell önkéntes munkát végezni ?
2012.11.10.

ELKÉSZÜLT AZ I. PÁLYÁZATI FOTÓ
2012.11.11.

Óvatosan válaszd meg a barátaidat, mert mindegyiket tiszta szívedből szeretned kell. Ne gyűlöljetek senkit sem. De a szívetekben csak a jó embereket őrizzétek. Fontos, hogy mindig a jó társaságra vágyjatok, ahol nem találkoztok szembe irigységgel. Még ha nehéz is megtalálni a jó barátokat, akkor is csak jó emberek társaságában tartózkodjatok. Ha nem vagytok biztosak a barátotokban, akkor inkább egyedül töltsétek el az időtöket, így nem veszíthettek semmit. Jobb, ha fel sem merül bennetek, hogy rosszak társaságba keveredjetek. Jobb, ha nem gabalyodunk bele mások ravaszságába. - Dhyana Vahini, Ch 9: “Spiritual Development”.
Magamból adni jó
2012.12.29.

Csaba testvér karácsonyi emlékei
Diákrelax
2013.04.02.

DIÁKRELAX - Bekerült a NAT-ba a relaxáció és a meditáció
Tolsztoj - Levélrészlet
2013.07.24.

Minden nevelés alapjául elsősorban azt kell megtennünk, amit iskoláinkban egészen elhanyagolnak...
Meghívó
2013.11.16.

Szeretettel várjuk aktuális és ingyenes tájékoztatóinkra és klub foglalkozásinkra Budapesten, Pereden, Fonyódon és Siófokon. A csoport foglalkozásokról további információt az alábbi telefonszámon kaphat: Lakatosné Dörnyei Katalin: 70/331-0958
Megjelent jegyzetünk!
2013.11.16.

Megjelent legújabb jegyzetünk az Alapvető Emberi Értékekről, amely segíti az olvasót az önismeret ösvényén a megtisztulásban és a kozmikus tudatosságra vezető lépések előkészítésében.
Zen történet
2014.01.05.

Légy önmagad mestere...a válaszok benned vannak.....ha nem a saját tapasztalatod alapján tanulsz, akkor a tudásod teljesen haszontalan....merülj el magadban....
Önismereti foglakozások új időpontjai
2014.01.09.

"Az oktatás vége a jellem." - Sai Baba
Jókai Anna: Pásztorok és Bölcsek
2014.01.09.

Mindenki tanuló az univerzumban: óvodától az egyetemig. Vannak bukók, vannak ismétlők. Vannak előrerukkolók. S vannak, akik „oktatásukat” észre sem veszik. Ami igaz, az igaz: nem könnyű a tanítványnak, ha felismeri a Mesterét. Mert akkor követni kell. Nem dicsérgetni, nem a szavait szajkózni, nem kisajátítani, nem megzsarolni, nem kihasználni őt, hanem követni.
Alapítványunk II. PÁLYÁZATA
2014.01.09.

Fiatalok figyelem! Várjuk az Alapvető Emberi Értékekről szóló fotóitokat és videó felvételeiteket, amiről a honlapunkon,OKTATÁS / ÉRTÉKEK menüpontban olvashattok!