Köszönet a támogatásért!


Az Önök támogatásával, segítségével további lehetőséget kapott a Lakóotthon, hogy ellátottjaink megszokott, nekik legjobban megfelelő körülmények között élhessenek.

Bemutatkozás:

Lakóotthonunk az országban elsőként jótékony pénzadományokból épült fel 2002-2006 között, 2007. márciusában nyitotta meg kapuit és azóta működik. Kistelepülés széli elhelyezkedéséből adódóan csendes, természet közeli, ezért is szokták a „béke szigetének” nevezni.

Állami feladatot vállaltunk át, ápoló-gondozó célú lakóotthon vagyunk, a fogyatékos ellátáson belül elsősorban felnőtt autisták ellátására specializálódtunk.

Ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos intézményünk 16-ik életév feletti autista és nem autista értelmi fogyatékos ellátottaknak nyújt stabil,  védelmet adó otthont, fejlesztve- segítve őket. Lakóotthonunk 11 fő ellátására alkalmas, jelenleg 9 ellátottunk van.

Egy nő és 8 férfi gondozottunk van, közöttük az autizmus fogyatékosság széles spektrumából kiindulva a nem beszélő autistától a nagyon jó képességű autistáig szinte minden fogyatékossági szint megtalálható.

A Lakóotthon mintegy 400 m2 alapterületű épületben működik egy közel fél hektáros ingatlanon, melynek egy részén működtetjük az. Autifarmunkat is, ahol kisebb konyhakerti növénytermesztést és kisebb háziállattartást folytatunk. A gazdálkodó tevékenységből irányításunk mellett kiveszik részüket ellátottaink is, így ez a munkaterápia része.

Évről-évre nehezebb a működésünkhöz szükséges források előteremtése. Most , a COVID-19 pandémia miatt teljesen megszűnt az adományozók általi támogatás. A Lakóotthon anyagi gondokkal küzd, támogatás nélkül nem tudjuk e szociális intézményt működtetni. Állami felnőtt autizmus specifikus ellátás nincs, (sem nappali sem bentlakásos) ezért jöttek létre az első civil intézmények 25 évvel ezelőtt és a mienk, mint fentebb említettem, 2007-ben. A működésünkhöz járó állami normatív támogatás a korábbi évekhez viszonyítva csak minimálisan emelkedett, viszont a költségek jelentősen emelkedtek.

A civil szférához tartozó alapítványok a korábbi években az állami normatív támogatás mellett összegyűjtött adományokból fedezni tudták működési költségeiket.  Az utóbbi években az adományok és a pályázati lehetőségek jelentős mértékben csökkentek, az állami normatíva jóval kevesebb a civil szociális intézménynél, mint az egyházi vagy állami fenntartású hasonló intézmény esetében,ezért működési forrás-hiánnyal küzdenek ezen intézmények, köztük a mindszentpusztai Autista Lakóotthon is.

Éves bevételeink egynegyedét teszi ki az állami normatíva.

A szülői hozzájárulás összegét (térítési díjat) jelentős mértékben emeltük az elmúlt években, de ez sem oldotta meg finanszírozási problémánkat. Korábban sok fejlesztő program is színesítette a gondozásunkra bízott fiatalok hétköznapjait (zeneterápia, lovaglás, kirándulások stb.), ezek mára teljesen eltűntek, mert nincs rá pénz.

2015-ben hazai és EU pályázat keretében jött létre Kézműves házunk, ahol 13 fő megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatunk, akik közül több mint 50% autizmussal élő munkavállaló.

Vessző fonás és rongyszőnyeg készítés a fő tevékenységünk. A rongyszőnyegeket kizárólag autistáink készítik.

 

Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány nevében:

Dr. Zakár Andrásné

intézményvezető

 

Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány

Székhely: 9098 Mezőörs, Ady Endre út 3.

Adószám:18510425-2-08

email: info@mittehetnek.hu

tel:+36304696527


Keresés a honlapon
ADÓ 1 % FEAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE
2016.01.13.

Köszönjük, ha gondol ránk!
Beszélgetések a kertben -videók
2020.09.15.

Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
Újra előadásokat tartok
2016.08.16.

2016. szeptembertől ismét különböző helyszíneken, több városban is tartok előadásokat. Érdeklődni, jelentkezni a szervezőknél a megadott elérhetőségeken lehet. Minden érdeklődőt szeretettel várok: Dörnyei Katalin.
Ingyenes oktatás
2010.09.15.

Ingyenes oktatásra jelentkezés
Riportok
2010.09.22.

A Dalai Láma tanácsokat adott az Alapítványnak
Köszönet a felajánlásért
2011.06.29.

Az Alapítvány egy házaspártól az alábbi felajánlást kapta: A magát megnevezni nem kívánó házaspár felajánlotta, hogy Alapítványunk minden nyáron a Siófokon levő családi házukat a hozzá tartozó nagy területtel együtt ingyenesen használhatja , mint oktatási- és szabadidő központot.

Az Alapítvány tagjai nevében szívből köszönjük a támogatást nekik!

Lakatosné Dörnyei Katalin
alapító
Egy nap Böjte Csaba atyával
2011.11.10.

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány néhány tagja 2011. október 26.-án Erdélyben, Csíksomlyón találkozott Böjte Csaba atyával, aki ferences rendi szerzetes.
Adományosztó, bemutatkozó rendezményünk
2011.12.10.

2011.november 16-17.-én az Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány 9 fővel látogatott el a NEFMI Zalaegerszegi Gyermekotthonába.
Látogatás az állatvédőknél
2012.01.03.

2011. december 18-án látogatást tettünk a Siófoki Állatvédő Alapítványnál.
Karácsony az anyaotthonban
2012.01.11.

A nágocsi anyaotthon karácsonyfája alá kerültek az adományok
Megalakult az AEÉ Klub!
2012.01.11.

2012. január 05.-én megalakult az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány Fonyódi Klubja, minden hónap első és harmadik csütörtökén 17.00 órától 20.00 óráig tartunk klub foglalkozásta Fonyódi Művelődési Házban. A Klub céljai a következők: Az alapvető emberi értékek jegyében: nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, sport tevékenység, táborok szervezése gyermekeknek Az Alapítvány képzései minden esetben ingyenesek! Az Alapítvány, és annak Klub tagjai önkéntes segítő munkát végeznek pld. gyermekotthonokban, adományokat gyűjtenek, és azokat kiosztják a rászorulóknak.
Étel- és ruhaosztás Sopronban
2012.04.28.

A vasárnapi (április 22.) étel-és ruhaosztásról... Szeretnénk minden kedves Önzetlen Ismerősnek és Ismeretlennek, Barátnak, Testvéreknek köszönetet mondani a sok felajánlásért, és azért hogy ilyen szervezetten és gördülékenyen működött a program. Több száz ember volt és mindenkinek jutott meleg étel, tartós élelmiszer, tisztálkodási eszközök és minőségi ruha. A gyermekeknek játékok és sütemény. Ezúton szeretném tudatni, hogy ha a továbbiakban adományt szeretnétek adni, vagy anyagiakkal hozzájárulni a munkánkhoz, ezt hivatalosan is megtehetitek alapítványunkon keresztül: Alapvető Emberi Értékek Közhasznú Alapítvány. a részletekkel kapcsolatban az érdeklődőknek szívesen adunk további információkat. Hála és szeretet minden Önzetlen Szívnek és minden Önzetlen Léleknek!
Joshi Bharatnál jártunk
2012.05.21.

A felesége révén fonyódi kötődésű Joshi Bharat, indiai származású sorselemző és műsorvezető fogadta alapítványunk alapítóját, kíséretét, és válaszolt néhány kérdésünkre is.
Környezetvédelmi konferencia Siófokon
2012.05.25.

Alapítványunk tagjai május végén részt vettek egy környezetvédelmi kérdéseket is eszegető konferenciasorozat első rendezvényén
Adományok
2012.10.02.

Az AEÉ Közhasznú Alapítvány újra adományokat adhatott.
I. KAMASZ BOX Pályázat
2012.11.06.

Fotó – és Video klip pályázat LÉGY KREATÍV!
Nagylelkű felajánlások
2012.11.07.

Szeretettel várjuk nagylelkű felajánlásaikat és adományaikat.
Mikortól kell önkéntes munkát végezni ?
2012.11.10.

ELKÉSZÜLT AZ I. PÁLYÁZATI FOTÓ
2012.11.11.

Óvatosan válaszd meg a barátaidat, mert mindegyiket tiszta szívedből szeretned kell. Ne gyűlöljetek senkit sem. De a szívetekben csak a jó embereket őrizzétek. Fontos, hogy mindig a jó társaságra vágyjatok, ahol nem találkoztok szembe irigységgel. Még ha nehéz is megtalálni a jó barátokat, akkor is csak jó emberek társaságában tartózkodjatok. Ha nem vagytok biztosak a barátotokban, akkor inkább egyedül töltsétek el az időtöket, így nem veszíthettek semmit. Jobb, ha fel sem merül bennetek, hogy rosszak társaságba keveredjetek. Jobb, ha nem gabalyodunk bele mások ravaszságába. - Dhyana Vahini, Ch 9: “Spiritual Development”.
Magamból adni jó
2012.12.29.

Csaba testvér karácsonyi emlékei
Diákrelax
2013.04.02.

DIÁKRELAX - Bekerült a NAT-ba a relaxáció és a meditáció
Tolsztoj - Levélrészlet
2013.07.24.

Minden nevelés alapjául elsősorban azt kell megtennünk, amit iskoláinkban egészen elhanyagolnak...
Meghívó
2013.11.16.

Szeretettel várjuk aktuális és ingyenes tájékoztatóinkra és klub foglalkozásinkra Budapesten, Pereden, Fonyódon és Siófokon. A csoport foglalkozásokról további információt az alábbi telefonszámon kaphat: Lakatosné Dörnyei Katalin: 70/331-0958
Megjelent jegyzetünk!
2013.11.16.

Megjelent legújabb jegyzetünk az Alapvető Emberi Értékekről, amely segíti az olvasót az önismeret ösvényén a megtisztulásban és a kozmikus tudatosságra vezető lépések előkészítésében.
Zen történet
2014.01.05.

Légy önmagad mestere...a válaszok benned vannak.....ha nem a saját tapasztalatod alapján tanulsz, akkor a tudásod teljesen haszontalan....merülj el magadban....
Önismereti foglakozások új időpontjai
2014.01.09.

"Az oktatás vége a jellem." - Sai Baba
Jókai Anna: Pásztorok és Bölcsek
2014.01.09.

Mindenki tanuló az univerzumban: óvodától az egyetemig. Vannak bukók, vannak ismétlők. Vannak előrerukkolók. S vannak, akik „oktatásukat” észre sem veszik. Ami igaz, az igaz: nem könnyű a tanítványnak, ha felismeri a Mesterét. Mert akkor követni kell. Nem dicsérgetni, nem a szavait szajkózni, nem kisajátítani, nem megzsarolni, nem kihasználni őt, hanem követni.
Alapítványunk II. PÁLYÁZATA
2014.01.09.

Fiatalok figyelem! Várjuk az Alapvető Emberi Értékekről szóló fotóitokat és videó felvételeiteket, amiről a honlapunkon,OKTATÁS / ÉRTÉKEK menüpontban olvashattok!